Het dynamische facturatiesysteem, hoe werkt dat nou precies?

Met een dynamisch energiecontract van Frank betaal je elke maand voor je werkelijke verbruik. Het voordeel hiervan is dat je als klant nooit teveel betaalt en we de risico’s voor beide partijen klein houden.

Voorafgaand aan de maand van levering maken we een inschatting van je kosten voor die specifieke maand op basis van het percentage van je jaarlijkse verbruik wat je die maand zal gebruiken en een schatting van de prijzen. Na afloop van de maand weten we precies hoeveel je verbruikt hebt en wat de prijzen waren op die momenten. Dit rekenen we met je af op de volgende termijnfactuur.

We rekenen dus geen vast, maar een dynamisch voorschotbedrag. Iedere maand is het termijnbedrag daarom anders. In de winter betaal je meer en in de zomer minder, simpelweg omdat je in de zomer minder energie verbruikt en vaak ook tegen lagere tarieven dan in de winter. Naast je verbruik betaal je een vast bedrag per maand aan netbeheerkosten en een vaste maandelijkse vergoeding ter bekostiging van de dienstverlening door Frank Energie.
Voor de energiebelasting betaal je iedere maand 1/12e van de verwachte jaarkosten. Pas op de jaar- of eindafrekening wordt het verschil tussen de verwachte en werkelijke kosten voor energiebelasting verrekend.


Een praktisch voorbeeld:

In april ontvang je de ‘termijnfactuur mei’ met de geschatte kosten voor mei. In april weten we ook je werkelijke verbruik van maart en rekenen we het verschil tussen de geschatte en werkelijke kosten van maart af.

In april ontvang je dus de ‘termijnfactuur mei’ met daar op:

  • Vaste leveringskosten, netbeheerkosten, kosten energiebelasting (1/12e van jaarkosten)
  • De geschatte kosten voor het energieverbruik in mei,
  • De werkelijke kosten van het energieverbruik in maart ten opzichte van de eerder betaalde geschatte kosten voor maart.
Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Artikelen in deze sectie